Hangi Tapuya Kredi Verilir?
Bankalarýn özellikle son 10 yýlda yeni ev sahibi olmak isteyenler için hazýrladýðý konut kredisi seçeneði, pek çok kiþi tarafýndan tercih ediliyor.
Kategori : Gayrimenkul Rehberi
30 Ocak 2018 11:48
13611 kere okundu.
Hangi Tapuya Kredi Verilir?
Bankalarýn özellikle son 10 yýlda yeni ev sahibi olmak isteyenler için hazýrladýðý konut kredisi seçeneði, pek çok kiþi tarafýndan tercih ediliyor.
Kategori : Gayrimenkul Rehberi
30 Ocak 2018 11:48
13611 kere okundu.

Bankalarýn özellikle son 10 yýlda yeni ev sahibi olmak isteyenler için hazýrladýðý konut kredisi seçeneði, pek çok kiþi tarafýndan tercih ediliyor. Uzun vade süreleri ve avantajlý faiz oranlarýyla verilen konut kredileri, konut satýn almayý kolaylaþtýrýrken konut satýþý yapanlar için de faydalý bir araç oluyor. Her kredi baþvurusunda olduðu gibi konut kredisine baþvuruda bulunan herkes kredi alamýyor. Konut satýn almak isteyenlerin kredi almalarýnýn belli kriterlere baðlý olmasý gibi bir dairenin krediye uygun olmasý da bazý kriterlere uygunluk gerektiriyor. Bu nedenle “Hangi tapuya kredi verilir?” sorusu da gündeme geliyor.

Kat mülkiyeti var mý?

Yeni inþaatlarda sýkça kullanýlan kat irtifaký, krediye uygunluk konusunda bir parametre olarak yer alýyor. Bina inþaatý öncesinde var olan arsa tapusunun daire hisse tapusuna dönüþtürülmesi anlamýna gelen kat irtifakýnýn problemsiz bir þekilde gerçekleþtirilmiþ olmasý gerekiyor. Kat irtifakýnýn ardýndan ise iskaný alýnmýþ daire için kat mülkiyetinin yapýlmasýna sýra geliyor. Krediye uygun olan bir daire için herhangi bir ipotek, þerh ya da haczin daire üzerinde olmamasý ve kat irtifaký, iskaný ile kat mülkiyetinin tamamlanmýþ olmasý önem arz ediyor. Dairenin baðlý olduðu belediye ile temasa geçerek bu bilgilere ulaþabilirsiniz.

Tapu bilgileri uyumlu mu?

Tapuda yer alan tüm bilgilerin gerçeklerle birebir örtüþmesi gerekiyor. Bu konu özellikle bir daireyi beðenen ve satýn almak isteyen kredi kullanýcýlarýnýn dikkat etmesi gereken bir nokta oluyor. Baþta adres olmak üzere eðer tapu üzerinde beyan edilen tüm bilgiler gerçekte var olan bilgilerle örtüþmüyorsa ve bu durum bir yanlýþlýktan kaynaklanýyorsa bilgilerin acilen düzenlenmesi gerekiyor. Kredi iþlemlerinde þeffaf ve eksiksiz davranan bankalar, tutarsýz ya da eksik bilgilere sahip olan tapulara kredi vermekten kaçýnýyor. Tapuya ait bilgilerin tam ve doðru olmasý kredi onay sürecinde en baþta gelen kriter olarak deðerlendiriliyor.

Evin koþullarý uygun mu?

Bankalar konut kredisi deðerlendirmesi yaparken öznel sayýlabilecek araþtýrmalar da yapabiliyor. Dairenin yaþý, konumu, mevcut hali, yakýn gelecekte kesinleþen durumu gibi somut ancak deðerlendirilebilir kriterler de bulunuyor. Krediye uygun bir daire, banka açýsýndan düþünüldüðünde olasý bir kredinin geri ödenmemesi durumunda riskine karþýlýk finansal bir araç anlamýna geliyor. Dolayýsýyla çok eski evlere kredi verilmez düþüncesi, genelleme yapýlamayacaðý için doðru olmamakla beraber binanýn yaþý, çevresi gibi faktörler de tapunun krediye uygunluðu yönünden belirleyici oluyor.