Doða Dostu Bir Evin 10 Kuralý
Yaþam alaný olan evler birçok kiþi tarafýndan yalnýzca barýnak olarak görülüyor.
Kategori : Dekorasyon - Tasarým
30 Ocak 2018 11:44
12241 kere okundu.
Doða Dostu Bir Evin 10 Kuralý
Yaþam alaný olan evler birçok kiþi tarafýndan yalnýzca barýnak olarak görülüyor.
Kategori : Dekorasyon - Tasarým
30 Ocak 2018 11:44
12241 kere okundu.

Yaþam alaný olan evler birçok kiþi tarafýndan yalnýzca barýnak olarak görülüyor. Bu da evlerin dýþ dünya ile olan iliþkisi üzerinde yeterince durulmamasýna neden oluyor. Dolayýsýyla çoðu kiþi evin ve içerisindeki eþyalarýn çevreyi ne kadar etkilediði hakkýnda gerekli bilgiye sahip olamýyor. Bu sebeple hem daha saðlýklý evlerde yaþamak, hem de doðaya katkýda bulunmak için dekorasyon uygulamalarý yaparken çevre dostu olmalarýna da dikkat etmek gerekiyor. Ýþte doða dostu bir evin 10 kuralý…

1-Dekorasyonda kullanýlan malzemelerin yapýsýna dikkat edin

Doða dostu bir evin en önemli kuralý, dekorasyonda kullanýlan yapý malzemelerinin az enerji harcamasýna, hatta kendi enerjisini üretebiliyor olmasýna özen göstermektir. Ayrýca kullanýlan malzemenin karbon salýnýmý yapmamasý da çevre dostu bir ev için oldukça önemli bir detay.

2-Sürdürülebilir ahþap malzemeden mobilyalarý tercih edin

Mobilya satýn alýrken geri dönüþüme uygun, sürdürülebilir ahþap malzemeden üretilenleri tercih edin. Hatta mümkünse büyük mobilya maðazalarý yerine el iþçiliði yapan yerel esnaflardan satýn olarak onlara destek de verebilirsiniz. Ayrýca aldýðýnýz ürünün uzun ömürlü olmasýna da dikkat edin.

3-Tekstil ürünlerinin organik pamuk olmasýna özen gösterin

Hem cilt saðlýðýnýz için hem de çevre dostu olmasý açýsýndan evde kullandýðýnýz tekstil ürünlerinin organik pamuk olmasýna özen göstermenizde fayda var. Bunun yaný sýra keten ve yün malzemeden yapýlan ürünleri de rahatlýkla evinizde bulundurabilirsiniz.

4-Kâðýt havlu kullanýmýný azaltýn

Kâðýt havlu kullanmak iþinizi epey kolaylaþtýrsa da çevre dostu bir seçim deðildir. Çünkü kâðýt havlu demek daha çok aðacýn kesilmesi anlamýna gelir ve bunun için bütçenizden de belli bir miktar ayýrmanýz gerekir.

5-LED ampul kullanýn

Çevre dostu olan LED ampuller, daha az enerji ile ýþýk saðlar. Bu sayede yalnýzca çevreye katkýda bulunmuþ deðil, bütçenizi de yüksek tutarlý elektrik faturalarýndan korumuþ olursunuz.

6-Bahçe ve balkonunuzu aktif olarak kullanýn

Çevreye duyarlý bir ev yaratmak ve daha üretken bireyler olmak için mümkün olduðunca bahçe ya da balkonlarý deðerlendirmek gerekiyor. Siz de eðer varsa bahçe ya da balkonunuzu deðerlendirebilir, daha yeþil bir eve sahip olabilirsiniz.

7-Doðal ýsýtýcý ya da soðutucu kullanmaya çalýþýn

Her ne kadar pratik kullaným olanaðý sunsa da klimalar ve elektrikli sobalar fazladan enerji tüketimine ve fark edilmeyen çevre kirliliðine sebep olur. Bu yüzden özellikle ýsýnmak için daha doðal yöntemler tercih etmeye çalýþmalýsýnýz. Bunun için sudan ve güneþ panellerinden de yararlanabilirsiniz.

8-Kimyasal temizlik malzemeleri kullanmayýn

Evinizde kullandýðýnýz temizlik malzemelerinin neredeyse hepsi kimyasal maddelerden oluþuyor. Bu ürünlerle yapacaðýnýz temizlik ise saðlýðýnýza, evdeki mobilyalara ve doðaya zarar veriyor. Bu yüzden doðal malzemelerden kendi temizlik ürünlerinizi yapabilir ya da satýn alabilirsiniz.

9-Hava temizleyici kullanýn

Evinizin doða dostu olmasý için yapacaðýnýz en iyi yatýrým, hava temizleyici cihazlardan almaktýr. Böylece siz de evinizdeki kaliteyi arttýrabilir, yaþam alanýnýzý saðlýklý çevre koþullarýna uygun bir yer haline getirebilirsiniz.

10-Geri dönüþüm yapýn

Evdeki atýklarýnýzý cinsine göre ayýrmalý ve mutlaka geri dönüþüm olarak deðerlendirmelisiniz. Bunun dýþýnda geri dönüþüm firmalarýna da gönderim yapabilir, doðaya daha fazla katkýda bulunabilirsiniz.