Tapu Masrafý Neye Göre Deðiþir?
Bir taþýnmazýn sahibinin kim olduðunu gösteren belgeye tapu adý verilir.
Kategori : Gayrimenkul Rehberi
22 Ocak 2018 15:51
13642 kere okundu.
Tapu Masrafý Neye Göre Deðiþir?
Bir taþýnmazýn sahibinin kim olduðunu gösteren belgeye tapu adý verilir.
Kategori : Gayrimenkul Rehberi
22 Ocak 2018 15:51
13642 kere okundu.

Bir taþýnmazýn sahibinin kim olduðunu gösteren belgeye tapu adý verilir. Bu belge, Tapu Sicil Müdürlüðü tarafýndan verilir ve aksi kanýtlanmadýðý sürece geçerlidir. Mülkün satýlmasý, el deðiþtirmesi halinde ise taþýnmazýn devri ya da iktisap edilmesi gibi iþlemler yapýlýr. Örneðin bir mesken satýlýrken meskene ait tapu, alýcý adýna düzenlenir ve böylece meskenin sahipliði yeniden belirlenmiþ olur.

Tapu birden fazla kiþi üzerine olabilir mi?

Tapu, bir kiþi üzerine olabileceði gibi birden fazla kiþi üzerine de düzenlenmiþ olabilir. Bu durumda tapu, bir taþýnmaz üzerinde birden fazla kiþi ya da ortaðýn mülkiyet hakkýna sahip olduðunu belirtir. Bu þekilde birden fazla maliðin düzenlendiði tapuya hisseli tapu denir. Hisseli tapu, bir gayrimenkul üzerinde birden fazla kiþinin mülkiyet hakký olduðunu gösterir. Ancak hisseli tapuda hissedarlarýn gayrimenkulun hangi bölümlerine sahip olduðu bilgisi yer almaz. Sadece kiþilerin adlarýna ve sayýsýna iliþkin bilgi bulunur.

Tapu masrafý nedir?

Taþýnmaz alým, satým ve devir iþlemleri için ödenen meblað tapu masrafý olarak adlandýrýlýr. Diðer bir ifadeyle bu iþlemlerin tamamlanmasý için tahsil edilen bir hizmet bedelidir. Bir gayrimenkul satýmýnda tapu masrafý her iki taraf için hesaplanýr. Dolayýsýyla bir taþýnmazýn satýþ iþleminde alýcý ve satýcý, yasa ile belirlenen oran üzerinden hesaplanan masraf tutarýný ödemek zorundadýr.

Tapu masrafý hissedar sayýsý fazla olduðunda deðiþir mi?

Tapu masrafý taþýnmazýn satýþ bedeli üzerinden hesaplanýr. Hissedar sayýsýnýn fazla olduðu tapularda her hissedar kendi payý için ayrý satýþ iþlemine dahil olur. Diðer bir ifadeyle alýcý, her hissedar ile ayrý bir alým – satým iliþkisine girmiþ olur. Bu durumda tapuda hissesi olan satýcýlar mülkiyet üzerindeki haklarýyla doðru orantýda, satýþ bedeli üzerinden belirlenmiþ olan tapu masrafýný öder.  Ayrýca mülkiyet hakkýný birden fazla kiþi devralýyorsa yani satýcý gibi alýcý sayýsý da birden fazlaysa bu kiþiler de paylarý oranýnda tapu masrafý öder. Tek bir kiþi üzerine düzenlenen ve birden fazla hissedarý olan tapularda farklý bir tapu masraf oraný belirlenmemiþtir. Dolayýsýyla tapu masrafý ayný oranlar üzerinden hesaplanýr.

Sonuç olarak tapu masrafý, bir taþýnmaza iliþkin el deðiþtirme iþleminin tamamlanmasý için alýcý ve satýcýdan tahsil edilen hizmet bedelidir. Ýþlem konusu tapunun tek kiþi üzerine düzenlenmiþ olmasý ya da birden fazla kiþinin malikliðini göstermesi masraf hesabýnda kullanýlan oraný deðiþtirmemektedir. Hissedar sayýsýnýn birden fazla olduðu durumlarda kiþiler ayrý ayrý alým-satým iþlemine girer ve kendilerine düþen tapu masrafýný öder.